case-study-artikel-details

Gelijk goed geregeld voor Suiker Unie

Sinds 2013 werkt SMC samen met een bijzonder zoete organisatie: Suiker Unie. De groenste bietenverwerker van Europa heeft twee fabrieken in Nederland en produceert onder andere de bekende Van Gilse stroop, poedersuiker en suikerklontjes. We spraken Mireille Klein, werkzaam als inkoper bij Suiker Unie, over de samenwerking met SMC.

De samenwerking nam in 2013 vorm aan toen SMC de schoonmaak van 3 locaties bemiddelde. Allereerst de specialiteitenfabriek in Puttershoek, waar o.a. suikerklontjes worden gemaakt. Daarnaast ook de andere specialiteitenfabriek in Roosendaal, waar o.a. schenkstroop geproduceerd wordt. De derde locatie was Sensus Roosendaal, waar inuline wordt geproduceerd. Uiteindelijk is het hoofdkantoor in Dinteloord erbij gekomen, en tot slot ook de fabriek in Dinteloord, waar ze suiker produceren vanuit de suikerbiet.

 In 2017 startte SMC een tender voor alle Suiker Unie locaties in Nederland en enkele Royal Cosun locaties, met uitzondering van Suiker Unie Vierverlaten. Inmiddels controleert en beheert SMC de schoonmaak op 14 locaties van Royal Cosun, de moederonderneming van Suiker Unie. Onder deze 14 locaties vallen productielocaties, laboratoria, en kantoorlocaties.

Alle neuzen dezelfde kant op

Mireille: “Het contract met SMC is vandaag de dag Cosun-breed, SVZ en Sensus vallen daar bijvoorbeeld ook onder. In de eerste gesprekken met Piet Verkerk hebben we samen gekeken wat SMC precies voor ons kon betekenen. De neuzen stonden destijds niet dezelfde kant op wat betreft de facilitaire wensen. We zijn toen rustig gestart met 4 locaties, en een contract van 5 jaar.

SMC heeft toen de situatie goed in kaart gebracht, is naar verschillende locaties geweest, heeft de wensen in beeld gebracht, plattegronden gemaakt, de hele mikmak. Daarna hebben ze een programma opgesteld per locatie, en vervolgens hebben ze geadviseerd over een partij die voldeed aan onze wensen. Allemaal naar onze volle tevredenheid.”

Een nog betere schoonmaakbeleving

In juli 2018 zijn Suiker Unie en SMC een nieuw contract aangegaan, waarin Cosun-breed nog veel meer locaties zijn aangehaakt. Inmiddels is de samenwerking door het hele land verspreid. “De samenwerking is geen statisch iets. Onze locaties veranderen, en er vinden bijvoorbeeld verbouwingen of verhuizingen plaats. Alle wijzigingen worden goed bijgehouden door de mensen bij SMC.

Daarnaast zijn wij nu ook met het kwaliteitssysteem van SMC in zee gegaan. Iedere locatie heeft nu een eigen account waarin werkzaamheden afgevinkt en eventuele problemen opgelost worden. Een heel fijn systeem. Bovendien hebben we een positieve stap gemaakt in kwaliteit en zijn de controles strenger geworden. Hierdoor heeft iedereen op de betreffende locaties een nóg betere schoonmaakbeleving.” De verslagen van de kwaliteitsrondes staan ook in dit systeem en wij gebruiken deze informatie voor de audits die op onze locatie gedaan worden.

Gelijk goed geregeld

Mireille is erg enthousiast over de samenwerking met SMC: “Ik kan altijd bellen als er iets is, en Armand is heel snel met z’n reacties. Daar hoef ik nooit lang op te wachten. We kennen elkaar al een tijd en hij weet hoe de organisatie in elkaar zit. Als ik iets heb gaat hij meteen voor me aan de slag. En dan is het goed geregeld, en ook gelijk weer afgehandeld. Hartstikke fijn.”