Schoonmaakplan

Een schoonmaakplan is essentieel voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of de sector waarin het opereert. Een goed doordacht en effectief schoonmaakplan kan niet alleen de hygiëne en de netheid binnen een organisatie handhaven, maar ook de gezondheid en productiviteit van werknemers bevorderen. In dit artikel leest u wat een schoonmaakplan precies inhoudt en hoe SMC Group u kan helpen.

Wat is een schoonmaakplan?

Een schoonmaakplan is een gedetailleerd document dat de procedures en frequenties beschrijft waarmee schoonmaakactiviteiten in een specifieke ruimte worden uitgevoerd. Het plan omvat instructies voor het reinigen, desinfecteren en onderhouden van verschillende oppervlakken en gebieden in een gebouw. Van kantoren tot winkels en magazijnen, elke organisatie heeft specifieke reinigingsbehoeften en een schoonmaakplan biedt een gestructureerde aanpak om aan die behoeften te voldoen.

/ Contractbeheer met SMC

SMC Group helpt u facilitaire
diensten efficiënter in te kopen,
contracten te beheren of uw
facilitaire afdeling te coördineren.

Wat staat er in een schoonmaakplan?

Een schoonmaakplan bevat de volgende onderdelen:

  • Doel en scope: een duidelijke definitie van de zaken waar het schoonmaakplan betrekking op heeft, inclusief de te reinigen ruimtes en gebieden.
  • Schoonmaakfrequenties: een specificatie van hoe vaak verschillende ruimtes worden schoongemaakt.
  • Takenlijst: een gedetailleerde lijst van schoonmaaktaken voor elke ruimte, inclusief wie verantwoordelijk is voor elke taak.
  • Gebruik van materialen: beschrijving van de schoonmaakproducten, gereedschappen en methoden die gebruikt worden voor verschillende oppervlakken.
  • Budget en middelen: een overzicht van de financiële middelen en overige benodigdheden die nodig zijn om het schoonmaakplan uit te voeren.
/OVER ONS

Onze handelingen worden adequaat uitgevoerd op basis van geldende regels en we leggen verantwoording af aan onze klanten. Wij hanteren een geheimhoudingsplicht voor (gevoelige) informatie die hieronder valt.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Bel met ons kantoor of neem contact op via onze contactpagina.

Voordelen van een goed schoonmaakplan

Een goed schoonmaakplan heeft diverse voordelen voor een organisatie. Door het plan zal de hygiëne verbeteren, waardoor werknemers beter hun werk kunnen doen en de productiviteit omhoog gaat. Daarnaast laat een nette en schone omgeving een positieve indruk achter bij klanten, wat het imago van uw organisatie verbetert. Tevens bevordert een goed plan de veiligheid binnen uw organisatie, want een opgeruimde, hygiënische werkruimte minimaliseert de kans op ongevallen en de verspreiding van ziektes. 

Schoonmaakplan of schoonmaakplanning?

Het schoonmaakplan en de schoonmaakplanning van een organisatie zijn nauw verbonden, maar niet hetzelfde. Een schoonmaakplan stelt in principe de kaders voor de te verrichten taken, waarna een schoonmaakplanning voor de uitvoering van die taken wordt opgesteld. Het is belangrijk om zowel het schoonmaakplan als de schoonmaakplanning goed op orde te hebben, zodat er consistent wordt schoongemaakt en de werkzaamheden goed verdeeld worden.

Een greep uit de bedrijven waarvoor we gewerkt hebben

Hoe stelt SMC een schoonmaakplan op?

SMC Group stelt schoonmaakplannen op als onderdeel van de diensten contractbeheer en contractmanagement. Op die manier ontzorgen wij organisaties volledig op het gebied van facilitaire werkzaamheden. We zetten de volgende stappen als we een plan opstellen:

 

  • Identificeren doelgebieden: we bepalen de specifieke ruimtes die regelmatige schoonmaak nodig hebben, zoals werkruimtes, vergaderzalen, toiletten en keukens. 
  • Bepalen schoonmaakfrequenties: we stellen vast hoe vaak elke ruimte moet worden schoongemaakt, bijvoorbeeld dagelijks, wekelijks of maandelijks.
  • Toewijzen verantwoordelijkheden: we wijzen taken toe aan individuele medewerkers of schoonmaakteams en we maken duidelijk wie verantwoordelijk is voor elke taak.
  • Kiezen reinigingsmethoden: we bepalen welke schoonmaakmethoden en producten geschikt zijn voor verschillende oppervlakken en materialen.
  • Vaststellen budgetten: we bepalen de financiële middelen die nodig zijn voor schoonmaakapparatuur, producten en eventuele externe schoonmaakdiensten.

Plan voor uw schoonmaak maken?

Als u een schoonmaakplan wil maken, dan is het belangrijk allereerst een analyse te maken van de ruimtes die onder het plan vallen. Maak inzichtelijk hoe alle ruimtes gebruikt wordt en of ze eventuele risicogebieden vormen door frequent gebruik. Vervolgens stelt u prioriteiten door inzichtelijk te maken welke ruimtes de meeste aandacht vereisen en welke gebieden juist minder vaak schoongemaakt hoeven te worden.

Daarna kan u per ruimte taken op gaan stellen en de verantwoordelijkheid voor die werkzaamheden toewijzen. Voor aanbevelingen op dit gebieden kunt u eens kijken naar de Algemene Hygiënerichtlijn van het RIVM.  Na die laatste stap heeft u een compleet plan om voor langere tijd te gebruiken. Zoals u ziet, vereist het opstellen van het plan een gestructureerde, nauwkeurige aanpak en zeker voor grotere organisaties kan dit lastig zijn. SMC Group staat daarom voor u klaar om deze taak voor u op te pakken.