SMC GROUP

Succesvolle en unieke samenwerking tussen Sensus en SMC Total Facility Management

Ondertekening nieuwe overeenkomst Het Scheepvaartmuseum, EW Facility Services en SMC Group.

Voedingsmiddelenfabrikant Sensus noemt zichzelf een kleine organisatie, maar is met twee fabrieken, één in Roosendaal en één in Zwolle, toch een grote en bekende speler in de voedingsmiddelenmarkt. Begin 2019 ging SMC-collega Nicolette van Rixtel er aan de slag als facilitair coördinator. Tot tevredenheid van Sensus.

Als onderdeel van Royal Cosun, een Nederlandse agro-industriële groep met stevige wortels in de primaire sector, produceert en levert Sensus bijzondere ingrediënten: inuline en oligofructose. Deze ingrediënten hebben een prebiotische werking, zijn effectieve vet- en suikervervangers en worden gewonnen uit een natuurlijke bron: de cichoreiwortel. Geen alledaagse producten, en ook geen alledaagse werkvloer.

Van versnipperd naar gestroomlijnd

Sinds april 2019 is Nicolette verantwoordelijk voor het facilitaire reilen en zeilen binnen Sensus. Verschillende facilitaire werkzaamheden, zoals coördinatie van catering, groenvoorziening, gebouwenbeheer, schoonmaak en bewaking waren voorheen verdeeld over medewerkers van de organisatie zelf. Sinds een jaar ontfermt Nicolette zich daarover, drie dagen per week, op locatie in Roosendaal. Tegenwoordig is zij vier dagen per week op locatie, aangezien ze ook in Zwolle de contracten onder de loep gaat nemen.

Mark Huysman, sinds 2014 werkzaam bij Sensus als Manager Operations, en Martin Geuke, die sinds 2012 de functie van Procurement Manager vervult, zijn positief over de samenwerking met SMC. “We merkten dat de verdeling van de facilitaire werkzaamheden binnen de organisatie zorgde voor een verlies van focus voor de kerntaken. Dat wilden we anders organiseren. We zijn daarom gestart met een pilot op onze locatie in Roosendaal. En dat werkt goed, dus we gaan nu uitbreiden naar Zwolle”, aldus Mark.

Martin: “De grootste winst zit ‘m in het zoeken naar de behoefte van Sensus en hoe deze slimmer ingekocht kan worden. Er wordt niet alleen gekeken of iets goedkoper kan, maar vooral of het efficiënter kan. We waren facilitair versnipperd en nu is het een stuk meer gestroomlijnd.”

Een soepel samenspel

Nicolette: “Ik houd me onder meer bezig met het inzichtelijk maken van lopende contracten. Zijn de prijzen marktconform? Is het mogelijk om contracten te bundelen bij één leverancier? Kan een aflopend contract bij een leverancier ondergebracht worden die beter past bij Sensus? Daarnaast houd ik me bezig met facilitaire meldingen als dak reparaties, extra werkzaamheden van bestaande leveranciers, en het luchtklimaat van het kantoor.

Een concreet voorbeeld is de levering van werkkleding. We zetten bij verschillende leveranciers een tender uit en kijken daarbij verder dan alleen prijsverhoudingen. We onderzoeken wat een leverancier voor Sensus kan betekenen, en hoe Sensus als bedrijf zo min mogelijk belast kan worden. Wordt de kleding correct aangemeten? Hoe lang is de levertijd? Wordt de werkkleding in het juiste kluisje gelegd? Is er genoeg voorraad? Ik maak alle informatie inzichtelijk, maak een offerte analyse en geef vervolgens een advies. Het is dus een samenspel waarin Sensus de uiteindelijke beslissing neemt”, vertelt Nicolette.

De vinger aan de pols

Mark: “We besteden niet alles uit, maar hebben voor een vorm gekozen die goed past bij Sensus. Op deze manier kunnen we gebruik maken van de expertise en het netwerk van SMC, maar blijven we zelf contract-eigenaar. Zo houden we de vinger aan de pols en weten we precies wat er gebeurt. Dat vinden we belangrijk.”

“Het is een leerproces voor zowel Sensus als SMC, en ook voor ons persoonlijk. Beide partijen moeten een grote mate van openheid hanteren, en dat was even wennen. Maar de samenwerking groeit steeds meer, en als ik zie wat SMC allemaal voor ons oppakt, zie ik een professionaliteit die goed bij Sensus past. We zijn blij met de contractuitbreiding naar Zwolle”, aldus Martin.

We willen Mark en Martin hartelijk bedanken voor hun medewerking aan dit artikel, en kijken ernaar uit om de samenwerking op de nieuwe locatie met net zoveel energie en enthousiasme voort te zetten.