case-study-member2

Marieke Dijkstra

Een wel hele bijzondere samenwerking tussen het Scheepvaartmuseum en SMC

Met één van de grootste maritieme collecties ter wereld is het altijd weer bijzonder om bij het in Amsterdam gelegen Scheepvaartmuseum over de vloer te komen. We vroegen Marieke Dijkstra, chef huishoudelijke dienst, naar haar ervaringen met SMC.

Samen met Marieke heeft SMC nu drie keer de Europese aanbesteding voor het schoonmaakonderhoud uitgevoerd. De eerste keer was in 2010, toen het museum een hele periode was gesloten voor een grootse renovatie en verbouwing. De heropening was in augustus 2011. In juni dit jaar is de laatste Europese aanbesteding afgerond en is EW Facility Services wederom als leverancier uit de bus gekomen.

Gewoon een hele fijne samenwerking

In de eerste jaren heeft SMC het Scheepvaartmuseum bijgestaan in het contractbeheer en de kwaliteitscontroles uitgevoerd met betrekking tot de schoonmaak. Voor SMC is toen het contractbeheer contractueel gestopt. Nu wordt Marieke vooral ondersteund wanneer dit nodig is, zoals bij het beoordelen van offertes of andere vraagstukken. De gehele periode heeft SMC technische kwaliteitsmetingen uitgevoerd op het gebied van schoonmaak. Deze worden ook nu nog vier keer per jaar uitgevoerd.

Marieke: “Ik vind het een hele fijne samenwerking. Zelf hadden we geen kaas gegeten van Europese aanbestedingen, dus het was heel fijn om samen te werken met een partij die ons daar goed in begeleidde. Het zijn stuk voor stuk ook hele fijne mensen, zowel Armand als Bjorn en Joost, iedereen is heel servicegericht. Het contractbeheer is gestopt, maar ik kan Armand altijd even bellen als ik ergens tegenaan loop.”

Bijzondere pronkstukken in de collectie

Wie zich wel eens in de buurt van Amsterdam Centraal bevindt zal het grote pronkstuk van het Scheepvaartmuseum allicht zijn opgevallen. Aan de steiger van het museum ligt namelijk een replica van het VOC-schip ‘Amsterdam’ dat in 1749 op zijn eerste reis verging. Dit schip wordt ook schoongemaakt door de partij die SMC in heeft gezet.

“De schoonmakers krijgen uiteraard altijd duidelijke instructies mee bij het schoonmaken van onze collectie. We zeggen dan ook altijd ‘het is geen kantoor’. SMC heeft hier goed bij geholpen. Daarnaast voeren ze voor ons ook de externe technische kwaliteitsmetingen uit. Ze doen hun werk goed en het zijn allemaal hele leuke mensen. Ik ben daarom gewoon ook heel tevreden”, aldus Marieke.